Oh My Brain

Oh My Brain

In Oh My Brain verlies je best je verstand niet, want dat zorgt voor de nederlaag!

 

Doel van het spel


Je moet zoveel mogelijk hersenfiches op het einde van het spel over hebben door zo snel mogelijk jouw kaarten af te leggen.

Setup


Elke speler krijgt drie kaarten. Twee van deze kaarten worden in de hand gehouden, de andere komt op de staander - de begraafplaats - terecht. Dit moet je driemaal herhalen, zodat iedereen zes handkaarten heeft en drie kaarten op de begraafplaats.

Van de overige kaarten wordt een voorraadstapel in het midden van de tafel gelegd. Er is nog ruimte voorzien voor de aflegstapel. Elke speler krijgt 9 hersenfiches en een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop


Elke speler moet in zijn beurt twee acties uitvoeren:
  • Eén of meer kaarten met hetzelfde nummer spelen;
  • De hand bijvullen tot drie kaarten, met behulp van de begraafplaats, indien mogelijk.

Elke speler moet één of meer identieke kaarten afspelen, met een hogere waarde dan degene die bovenaan op de 'horde' ligt. Als de horde leeg is, mag de actieve speler zelf beslissen welke kaart hij aflegt. Wanneer een speler meerdere identieke kaarten speelt, legt hij één kaart bovenop de horde, de rest legt hij naar eigen believen bij de begraafplaats van de andere spelers.

Het kan zijn dat een speler geen kaart kan spelen, dan worden alle kaarten van de horde afgelegd. De actieve speler verliest een hersenfiche - indien het zijn laatste is, stopt het spel onmiddellijk. Deze speler trekt twee kaarten van de trekstapel, houdt er één in zijn hand en legt de andere op zijn begraafplaats. Daarna speelt de speler zijn beurt, dan wel met een nieuwe horde.

Wanneer de speler minder dan drie kaarten in de hand heeft, trekt hij vanuit zijn begraafplaats kaarten bij tot hij er drie in de hand heeft, tot wanneer de begraafplaats ook leeg is.

Een ronde eindigt wanneer een speler aan het einde van zijn beurt al zijn kaarten heeft afgelegd (inclusief begraafplaats). Elke speler verliest dan één hersenfiche per kaart in zijn hand en begraafplaats. Als er nog niemand is die al zijn hersenfiches kwijt is, wordt een nieuwe ronde gestart. De speler die de minste fiches heeft begint.

Het spel stopt onmiddellijk wanneer een speler al zijn hersenfiches kwijt is, dan wint de speler die nog de meeste fiches over heeft.

Speciale Kaarten


Er zijn ook enkele speciale kaarten in het spel. Degene met de waarde 0 kan altijd gespeeld worden. De spin met nummer 8 zorgt ervoor dat de volgende speler één of meerdere kaarten met een lager nummer moet spelen. Bij de muis met waarde 11 wordt de horde afgelegd en start de actieve speler een nieuwe horde.

Op sommige kaarten (extreem hoge en extreem lage) staat ook nog een symbool van een dobbelsteen. Dan wordt de dobbelsteen geworpen, het effect toegepast en de hand aangevuld indien nodig. Met de dobbelsteen kan je onder andere een hersenfiche krijgen of stelen, de handkaarten wisselen met die van een andere speler, enzovoort.Materialen


Het spel bestaat uit kaarten van standaardkwaliteit met standaardformaat met leuke artwork. De symboliek op kaarten en dobbelsteen is eenvoudig te begrijpen. Daarnaast heb je nog vijf houders gemaakt uit degelijke plastic, kartonnen (ongeveer 2mm) hersenfiches en een grote roze dobbelsteen.

Conclusie


Oh My Brain is een leuke Uno-variant waarbij je goed in de gaten moet houden welke speler bijna al zijn kaarten uit zijn hand heeft gespeeld. Door gebruik te maken van de juiste kaarten op de juiste momenten kan je die een spaak in de wielen gooien, maar wees steeds op je hoede, want op een bepaald ogenblik kan je zelf het doelwit van je medespelers worden!

Overzicht


Speelduur Ongeveer een kwartier
Aantal SpelersTwee tot vijf, al is drie à vier het meest aangenaam
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?op het doosje staat 8+ al kan jonger ook wegens de taalonafhankelijkheid


Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be