Star Wars: The Deckbuilding Game

Star Wars: The Deckbuilding Game

Star Wars is al ongeveer een halve eeuw oud en af en toe wordt er een hype rond deze game gemaakt. Op die manier spelen we de oorspronkelijke trilogie nog eens na met Star Wars: The Deckbuilding Game!

 

Doel van het spel


Je moet een vooraf afgesproken aantal basissen van de tegenstander vernietigen.

Setup


Eerst wordt er afgesproken wie welke factie speelt. Hierbij houdt men in het achterhoofd dat The Empire begint, maar The Rebellion the Force aan zijn kant heeft. Daarna krijgt iedereen zijn startkaarten en zijn basissen. Hiervan worden er x aantal gekozen, waarbij men x zelf kiest. Wel moet men starten met de zogenaamde startbasis - degene die acht schade nodig heeft om te vernietigen.

Het Force track wordt tussen de twee spelers gelegd met de eigen factie naar de desbetreffende speler gericht. De tracker, het witte kubusje, wordt op het '+1' vakje gelegd van de Rebellion. Wie zijn beurt begint met het witte kubusje op zijn '+1' vakje krijgt bij aanvang een extra resource.

In de galaxy row worden eerst de tien outer rim pilots gelegd zodat die onder een hoek van 90° liggen bij beide spelers. Daarna wordt deze row aangevuld met kaarten van de trekstapel. Die kaarten komen in drie vormen: geallieerd aan de rebellen of het keizerrijk, of neutraal. De kaarten die horen bij een factie liggen gericht naar de speler van die factie en de neutrale kaarten worden op dezelfde manier gelegd als de outer rim pilots.

De basis ligt klaar, het starterdeck wordt geschud en elke speler neemt vijf kaarten op zijn hand. Degene die speelt met the Empire begint het spel.



Spelverloop


Vooraleer we de speleracties gaan overlopen, bespreek ik even de verschillende onderdelen van de kaart. Wanneer die met de figuur rechtop naar jou gedraaid is, zien we linksboven de kostprijs van de kaart met daaronder verschillende symbolen die staan voor combat, resource en force. Op die manier kan je zien wat je krijgt als je die kaart kan spelen tijdens je beurt. Onder de afbeelding staat de naam - en eventueel het icoon van welke factie - en de vaardigheid van die kaart.

Wanneer de kaart omgedraaid voor je ligt, dus voor de tegenstander, kan je zien hoeveel combat je nodig hebt - behalve bij galactische schepen - om die kaart uit de galaxy row te vernietigen, en die op de aflegstapel van deze row terechtkomt. Daarnaast kan je ook zien wat je beloningen zijn voor het verslaan van deze kaart. Deze kunnen grondstoffen zijn, maar het kan ook zijn dat je bepaalde kaarten uit je eigen aflegstapel mag weg doen en terugleggen in de doos - wat in het spel Exile noemt.

Tijdens je beurt kan je uiteraard verschillende acties uitvoeren.

Speel een kaart: je neemt een kaart uit je hand en je legt die in het speelgebied. Je neemt hierbij onmiddellijk de grondstoffen - of resources - en je verplaatst eventueel de Forcetracker.

Met de grondstoffen kan je dan een kaart kopen. Je neemt een kaart uit de galaxy row, die onmiddellijk opnieuw aangevuld wordt, legt die op je aflegstapel en legt de grondstoffen terug in de gemeenschappelijke pot. Let er op dat sommige kaarten een activatie hebben tijdens dit proces. Het tweede waar je moet op letten is dat je ofwel een neutrale kaart koopt, of één van je factie. Als empire ben je dus niet in staat om Han Solo te kopen.

Wanneer je een kaart hebt gespeeld, kan je die ook activeren. Op de meeste kaarten staat een vaardigheid en je mag die activeren.

Het doel is om zoveel mogelijk basissen van je tegenstander te vernietigen, dus kan je met sommige kaarten ook aanvallen. Je kan doelwitten kiezen uit de galaxy row, galactic ships, of basissen. Wanneer je een kaart uit de galaxy row aanvalt die bijvoorbeeld slechts drie schade nodig heeft, en je zal die aanvallen met twee storm troopers, met elk twee schade, vervalt die ene extra schade die je zou kunnen aanrichten. Opgelet: capital ships kunnen geen schade toedienen aan kaarten uit de galaxy row.
Wanneer je een basis zou aanvallen, moet je meestal eerst door de galactic ships raken. Je neemt dan alle damage van alle kaarten die je schade wil laten toedienen aan de basis en verdeelt die. Eerst moeten de ships kapot zijn, alvorens je schade aan de basis kan toedienen. Als de basis vernietigt is, neemt de speler bij zijn volgende beurt een andere basis. Je kan dus met andere woorden niet een basis vernietigen en schade toedienen aan de volgende, in dezelfde beurt.

Na je acties in de volgorde van jouw keuze te spelen en activeren neem je de kaarten in het speelveld en plaats je die, samen met eventueel resterende kaarten, op  je aflegstapel - behalve de galactic ships. Grondstoffen die over waren worden niet overgedragen naar de volgende ronde, dus deze gaan ook naar de gemeenschappelijke pot. Hierna trek je weer vijf kaarten, eventueel na je aflegstapel eerst te schudden en een nieuwe trekstapel te vormen.

Materialen


De schade en grondstoffen, alsook de tracker voor de Force, zijn gekleurde plastic kubusjes. Het force-track bestaat uit een dun gevouwen kartonnetje, wat naar mijn mening wat steviger had mogen zijn, eventueel met twee dikkere kartonnnetjes dat je dan in elkaar moet puzzelen/klikken. De rest van het spel bestaat uit degelijke kaarten (64x89 mm) met mooie artwork. Wel goed opletten met het sleeven, want als je sleeves gebruikt van 64,5x89 mm raken deze niet meer goed in de insert.

Conclusie


Ondergetekende heeft ondertussen al enkele head-to-head deckbuilding games en is zeer blij met deze Star Wars game. Bij de meeste spellen van dit type heb je keuze uit een hele hoop personages/facties en daar moet je wel wat tijd in investeren om een personage/factie te vinden die goed is volgens jouw speelstijl. Door je van die keuze te ontlasten ontstaat er een  verademing. Het spel speelt zeer vlot en je hebt altijd zin om opnieuw een potje te starten. Het spel is gemakkelijk te leren, want na een tweetal beurten weet je precies hoe alles, of toch grotendeels, in elkaar zit. Door de keuze van de basissen ontstaat er ook een asymmetrie tussen de twee facties die ook natuurlijk aanvoelt. De empire heeft bijvoorbeeld sterke galactic ships, maar de rebellen hebben er minder krachtige, maar wel meer tot hun beschikking. Het doet extra deugd wanneer je een mooie combo uit je mouw schudt en de krachtige kaarten hun weg naar jouw hand vinden en je tegenstander extra pijn te doen. Let wel op, want die kan opnieuw een krachtige basis kiezen die alles weer in balans brengt!

Overzicht


Speelduur Afhankelijk van het aantal gekozen basissen, tussen 30 en 60 minuten
Aantal SpelersTwee spelers
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Wegens de Engelse taal raden we +12 aan


Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be