Cotton Reboot

We schuiven het niet onder banken of stoelen dat we fan zijn van reboots en remakes, al was het maar zodat een nieuw publiek een oud pareltje zou kunnen ontdekken. Met Cotton Reboot voegen we een eerste 'cute ‘em up' aan dat lijstje toe.

 

De geteste versie is de PS5-versie.

Verhaal


Toen videogames nog in hun kinderschoenen stonden en het vooral arcadehallen waren die voor speelplezier (en een rinkelende kassa) moesten zorgen, werd er door ontwikkelaars vooral gefocust op gameplay en niet zozeer op het verhaal. Het verbaast dan ook niet dat Cotton Reboot (dat trouw blijft aan het origineel) weinig om het lijft heeft.

 

Hoofdpersonage Cotton kan met haar magische bezemsteel rondvliegen en samen met elfenvriendin Silk grote kuis houden (lees: vijanden omver knallen), maar ze is ook een beetje gestoord. Zo is ze verlekkerd op snoepgoed. Die lekkernij, genaamd ‘Willow’, is haar enige vorm van interesse en wanneer blijkt dat het koninkrijk in gevaar is, wordt Cotton aangesteld om de elfen te redden. Ze doet dat echter niet voor de terugkeer van vrede of om de wereld te redden, neen, ze doet dat omdat wanneer ze de zeven Willows weet te verzamelen deze zullen gecombineerd worden tot één grote snoepbol! Kortom; Cotton Reboot moet je dus zeker niet voor het verhaal gespeeld hebben…

Gameplay


Cotton is een echte mascotte in het land van de rijzende zon (Japan dus), maar wist die status in de jaren ’90 pas te ontvangen wanneer de gameplay dusdanig wist aan te slaan. In Cotton Reboot heeft men met aandacht voor het origineel de gameplay aangepast en iets hedendaagser gemaakt. De game speelt zo als een echte shoot ‘em up (omgedoopt tot de allereerste cute ‘em up vanwege Cottons persoonlijkheid) en laat je met het meisje op de bezemsteel zeven levels (inclusief honderden vijanden en boss fights) doorploegen.Dankzij haar magische krachten (en die van Silk) schieten laserstralen uit haar bezem en kunnen de kristallen (die voor extra punten en XP zorgen) niet alleen gevangen worden, maar kunnen deze ook je lasers reflecteren en extra schade berokkenen. Speciale aanvallen kunnen ook worden opgeraapt en, afhankelijk van je level, ook beter worden benut. Het grote verschil met andere shoot ‘em ups is echter dat Cotton Reboot in de Arrange Mode met veel checkpoints en retry’s werkt, waardoor de moeilijkheidsgraad niet ligt op het kunnen uitspelen van de game, maar eerder hoe goed je scoort.

Wie de Arrange Mode heeft uitgespeeld (wat kan in nog geen half uur) kan ook met de originele versie aan de slag in de X68000 Original Mode (of Time Attack), waar het verschil meteen merkbaar zal zijn. Niet alleen op grafisch vlak, maar vooral op het aantal elementen die gelijktijdig in beeld worden gebracht. Zo wordt het eens te meer duidelijk dat Cotton Reboot toch wel een stuk beter (en interessanter) is, al blijft de game op vlak van content heel erg mager.

Graphics & Sound


Cotton Reboot kent verbeterde visuals en meer elementen die in beeld worden gebracht, maar ook niks meer dan dat.

Conclusie


Japanners waren zot van Cotton en dankzij Cotton Reboot kunnen ook wij met deze klassieker in een nieuw (en verbeterd) jasje aan de slag. De Arrange Mode speelt vlot weg, maar samen met de Original mode en Time Attack biedt de game te weinig om de vraagprijs van 40 euro te verantwoorden.

Pluspunten


  • Arrange Mode
  • Shoot ‘em up voor iedereen


Minpunten


  • Verhaal stelt niks voor
  • Magere content
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
3/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
5/10

Cotton Reboot

Release
di 20 jul, 2021
Genre
2D Sidescroller
Platform
ps4 ps5
Uitgever
ININ Games
Ontwikkelaar
BEEP

Score

Verhaal
3/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
5/10