Devil may Cry

Via Playstation Plus kon DMC – Devil May Cry gratis gedownload worden. Eens kijken of deze game de moeite waard was om HD ruimte aan te spenderen...

 

Verhaal


DMC of ‘Dante Begins’ is een reboot van de populaire Devil May Cry games. De plot staat volledig los van die oudere games, en het verhaal is begrijpbaar voor gamers die niet gekend zijn met de reeks.
Jij bent Dante, die in dit origine verhaal zijn ware afkomst en kracht leert kennen. Vergil, de broer van Dante, zoekt contact op met zijn bloedverwant. Dante leert dat hij de zoon is van Sparda, een demon, en Eva, een engel. Dankzij deze liefde werden hij en zijn broer geboren, nephilims, de perfecte combinatie van demonen en engelen. Maar dit derde ras wordt; omwille van hun unieke gaven; gevreesd door de buitenwereld. Mundus, de demonenkoning vermoorde Eva en veroordeelde Sparda tot een eeuwige foltering. In een laatste poging hun kinderen te beschermen, wiste ze het geheugen van de twee broers en verborgen ze hen voor de buitenwereld. Tot nu, het moment om wraak te nemen op Mundus is aangebroken.

 

Alhoewel hier een basis ligt voor een mooi verhaal, opteerde de ontwikkelaar om Dante voor te stellen als stoere actieheld. Het verhaal overstijgt de Amerikaanse clichés niet en de schijnbaar emotieloze Dante is niet vies van een mondje vloeken. Af en toe toont de ontwikkelaar de potentie van het verhaal. Zo doen de twee broers (Dante en Vergil) naar het einde toe een beetje denken aan hun "lotgenoten" Sam en Dean uit de serie 'Supernatural'. Nu en dan probeert de ontwikkelaar zelfs een steek uit te delen naar huidige maatschappelijke problemen. Zo wordt er satirisch naar het bankwezen verwezen als de meest verdorven menselijke instelling, die niet meer te redden valt. Helaas zijn dit maar korte flitsen van finesse, die tonen hoe het verhaal beter had kunnen zijn.

Gameplay


Hack & Slash


De game start nogal plots, wanneer Dante wordt aangevallen door een tracker demon. Bij dit begin bezit je niets anders dan je trouwe zwaard, Rebellion. Met de driehoek en cirkel toets deel je vlijmscherpe messteken uit. Ranged attacks zijn mogelijk dankzij je dual wield vuurwapens, Ebony and Ivory. Deze “dames” vuur je af met de vierkant toets. Veel (ingewikkelde) combo’s zijn er niet mogelijk, waardoor je de besturing snel onder de knie krijgt.
De gameplay is vanaf het begin snel en flitsend, en moet in dit opzicht absoluut niet onderdoen voor de concurrentie. Vlotjes kan je de moves aan elkaar rijgen en de vijanden een voor een, of in een klap aan je zwaard rijgen.

   

In the name of the father, in the name of the mother


Veel Combo’s zijn niet aanwezig in het spel, maar om het geheel vinnig te maken, bezit je na enkele hoofdstukken twee nieuwe wapens. Arbiter is een demonische bijl (symbolisch ontvangen aan het portret van Dante’s vader), waarbij de nadruk ligt op trage krachtige bewegingen. Osiris is een goddelijke zeis (symbolisch ontvangen aan het portret van Dante’s moeder). Deze zeis komt goed van pas bij een veelvoud van vijanden, is snel, maar minder krachtig. Je moet vinnig reageren om bij de uithaal van verschillende type vijanden tijdig het juiste wapen te hanteren. Zo sla je eerst het schild stuk van een robuuste vijand, om vervolgens je zeis boven te halen om de horde af te houden. Het switchen tussen wapens werkt bijzonder vlot. Door de L2 toets ingedrukt te houden hanteer je Osiris, en met de R2 toets Arbiter. Deze controls zijn in se sterk gelijkaardig aan die van Castlevania.
Later wordt je wapenarsenaal nog uitgebreid met Eryx, een stevig stel vuisten, tevens gekoppeld aan de R2 toets en Aquila, een stel vlijmscherpe shuriken, gekoppeld aan de L2 toets. Daarnaast krijg je nog twee ranged weapons, Revenant (een soort shotgun) en Kablooey (eenmaal raden wat die doet).

Naast het gewone voetvolk, zijn er ook nog de boss battles. Helaas halen deze niet dat flitsende niveau dat de game elders voorschotelt. Zelden tot nooit moet je hier spelen met het switchen van je wapens, en de uithalen van de tegenstand worden snel repetitief en voorspelbaar. Hierdoor gaan de meeste boss vijanden, hoe groot ze ook zijn, neer als een zwak lammetje.

   

Platform elementen


Kwestie van wat afwisseling te hebben, zal je nu en dan een platform parcours moeten afleggen, doorgaans begeleid onder een decor van instortende gebouwen. Hier wordt ook gebruik gemaakt van de afwisseling tussen demonische en goddelijke attributen. Met de combo L2 en de vierkant toets trekt Dante zichzelf met zijn zweep naar voorwerpen of vijanden toe. Met R2 en de vierkant toets sleurt Dante vijanden of platformen zijn richting uit. Hier is het tevens de bedoeling vinnig te reageren, want de verschillende elementen volgen elkaar snel op.

Graphics & Sound


De graphics tijdens de tussenfilmpjes zijn ondermaats. De blik in de ogen van de personages lijkt steeds op een doodse staar in het oneindige. Het is maar goed dat praktisch de hele game zich afspeelt in Limbo. Dit is een surrealistische alternatieve dimensie, die verbonden is met de echte wereld. De stijl van deze wereld is subliem, en lijkt soms rechtstreeks te komen uit een schilderij van een surrealistische kunstenaar à la Salvador Dali. In deze wereld is het duidelijk niet te doen om de technische graphics op zich, maar om de presentatie. De sfeer in Limbo is nogal moeilijk te beschrijven, het lijkt wat op een combinatie tussen een spookhuis en een discobar met technomechanische invloeden. Limbo wordt niet uitdrukkelijk voorgesteld als de hel, maar weerspiegelt een soort van moderne helse illusie van de reële wereld. Blauw en rood (symbool voor hemel en hel) zijn de voorname kleuren in de game.
De soundtrack van de game zal niet door iedereen gesmaakt worden. De voornaamste achtergrond muziek is heavy metal, maar ook al ben je niet voor dit genre, deze muziek past perfect bij de mechanische helse sfeer die Limbo beoogt.

   
 

Conclusie


Voor fans van het betere hack & slash werk is deze game verplichte kost, maar ook andere gamers zullen de gameplay en stijl van deze game kunnen appreciëren. Zijn hack & slash games of heavy metal muziek echter elementen van afkeur, dan kan je beter een andere game downloaden met Playstation Plus.
Na een tien tot twaalf uur zie je het einde van deze game, maar het is niet uitgesloten dat je deze een tweede keer zal spelen.

+ punten


  • Snelle en intense gameplay
  • Presentatie van Limbo (de spelwereld) is uniek en subliem
  • Soundtrack past goed bij het geheel


- punten


  • Ondermaats verhaal, verteld in een cliché Westerse stijl
  • Eenvoudige boss battles
  • Hoewel de soundtrack goed gekozen is, zal deze niet iedereen bekoren
Reviewer: Kenneth

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10

Devil may Cry

Release
di 15 jan, 2013
Genre
Hack-n-Slash
Platform
ps3
Uitgever
Capcom
Ontwikkelaar
Ninja Theory

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10

Devil may Cry kopen?