Saints Row: Gat Out of Hell

Saints Row: Gat Out of Hell is een uitbreiding op het vierde deel uit de reeks. Kunnen we dit miniverhaal smaken of niet, dat lees je hier.Deze game is een vervolg op Saints Row IV. Heb je onze review gemist, dan kan je deze hier nalezen.

Verhaal - Welcome to Hell!


Kinzie is jarig, en dat moet gevierd worden! De Saints zitten na hun avonturen van het vierde deel gezellig in hun ruimteschip, tot ze een spelletje spelen met een ouija bord. Hierdoor opent er een poort naar de hel waar de president in opgeslorpt wordt. Johnny Gat en Kinzie openen zelf hun poort en gaan op zoek naar hun leider...

Satan heeft de president ontvoerd omdat hij zijn dochter aan hem wil uithuwelijken. Door de ravage die de president in deel 4 heeft toegebracht, is hij volgens Satan de ideale partner. In de hel  komen Johnny en Kinzie oude bekenden tegen. Ze krijgen de raad van Dane om enkele figuren van de onderwereld (Zwartbaard, Vlad de Spietser, ...) te rekruteren vooraleer ze aan Satans voordeur gaan aanbellen.
Als je dacht dat Saints Row 4 absurd was, dan gaat deze nog een stapje verder. Dit vertaalt zich in de extravagante bezigheden van de hoofdfiguren, niet alleen in het hoofdverhaal, maar ook tijdens de zijmissies die je tijdens de game kan volbrengen. Het verhaal zal je enkel aanspreken als je houdt van dit genre humor.

Gameplay


De gameplay is zeer soortgelijk met de vorige delen van de reeks. Het vliegen voelt in het begin wel onwennig aan, maar als je een uurtje in de game zit, ben je dit gewoon. De superkrachten uit deel IV zijn ook weer van de partij, waardoor je een enorm gevoel van vrijheid - en macht - hebt.

Algemeen is het de bedoeling om de aandacht van Satan te trekken. En dit doe je door de hel op stelten te zetten. De voortgang kan je bijhouden door middel van het metertje linksboven.  Dit doe je onder andere door ravages aan te richten, maar de meter vult zich vlugger door de kleine zij-evenementen af te ronden. Hierbij moet je zo snel mogelijk al vliegend een parcours afleggen, of zielen trachten op te rapen vooraleer ze de grond raken, of zoveel mogelijk schade aanrichten met een welbepaald wapen, enzovoort. Hierdoor krijg je zowel XP als valuta.

XP heb je nodig om bepaalde vaardigheden te unlocken. Deze kan je echter enkel activeren wanneer je voldoende Soul Clusters hebt verzameld. Deze liggen her en der verspreid in de spelwereld.
Naast deze Clusters kan je ook Glyphs vinden. Wanneer je een bepaald aantal Glyphs gevonden hebt, kan je daarmee een kist openen met daarin (eventueel) waardevolle objecten.
Daarnaast kan je ook nog 64 boeken verzamelen, die een achtergrondverhaal vertellen van één der helse figuren.

Bovendien komen er een resem wapens aan bod, en als je deze wil kopen - of upgraden - heb je hiervoor valuta nodig. Zo heb je je standaard pistool/smg/..., maar hier bestaan ook varianten op, elk met hun hels thema. Zo bestaat er een RPG waarmee je explosieve kikkers afschiet, of een assault rifle waarvan wespen de munitie zijn.
In tegenstelling tot de vorige games is de co-op beperkt tot twee spelers. Ook een verschil met deel 3 en 4 is dat je jouw uiterlijk niet kan customizen. Je bent ofwel Gat, ofwel Kinzie.

Graphics & Sound


Grafisch gezien was Saints Row IV al ondermaats en jammer genoeg hebben de ontwikkelaars weinig opgestoken van hun fouten. Deze game is getest op de PS4, en het beeldmateriaal was verre van next-gen. De hel op zich was mooi uitgewerkt en de grafische kwaliteit balanceert op het randje van voldoende. Wanneer je echter sommige acties uitvoert, veelal het uitvoeren van melee-aanvallen, glitcht de game. Zo voert Johnny (of Kinzie) een mooie wrestler-move uit, maar de vijand zweeft enkele meters verder en ondergaat dan de move. Concreet betekent dit dat twee interagerende figuren elkaar zelfs niet aanraken, en dit komt jammer genoeg té veel voor.

Op het auditief vlak horen we de oneliners van Johnny die best te smaken zijn. Het kreunen van de husks en de voice-acting zijn goed. Jammer genoeg komen er in sommige gebieden deuntjes voor die snel irriteren, maar ja, je bevindt je wel in de hel, dus misschien was dit wel de opzet.Conclusie - Hoge verwachtingen...


Lang heb ik naar deze game uitgekeken en gehoopt dat de ontwikkelaars uit hun fouten hadden geleerd. Jammer genoeg zien we schrijnende graphics, en komen de omgevingen, vijanden en physics ons té bekend voor (cfr. Saints Row IV). Het verhaal op zich kon ik wel smaken, maar je moet natuurlijk wel van deze absurditeiten houden. Deze stand-alone game is te koop voor € 19,99 en dit komt wat prijzig over, vooral als je de verhaallijn op een vier uur kan afronden. Ik raad dan ook eerder de Saints Row: Re-Elected bundel aan, die bestaat uit deel vier en deze uitbreiding voor de prijs van € 49,99.

Pluspunten


  • Absurde humor
  • Degelijke gameplay


Minpunten


  • Grafisch niet voldoende
  • Zeer snel uitgespeeld
  • Omgevingen, vijanden en physics hebben we al eerder gezien
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
4/10
Geluid
7/10
Duur
5.5/10

Saints Row 4: Gat Out of Hell

Release
vr 23 jan, 2015
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps3 ps4
Uitgever
Deep Silver
Ontwikkelaar
Volition Inc.

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
4/10
Geluid
7/10
Duur
5.5/10