Luke Cage - seizoen 1

Luke Cage - seizoen 1

Na Daredevil en Jessica Jones krijgt ook Marvel superheld Luke Cage zijn eigen serie op Netflix. In het eerste seizoen van 13 afleveringen kan je kijken of hij het net zo goed doet als zijn mede New Yorkers.

 

We hebben Luke Cage (Mike Colter) al eerder ontmoet in het eerste seizoen van Jessica Jonas, waar hij tijdelijk een romance had met de zwartharige detective. Daar leerden we hem kennen als een kille blok beton met massieve kracht en een kogelvrije huid. Verder bleef er altijd een vlaag van mysterie rond deze zwarte man hangen. Want, hoe hij zijn krachten heeft gekregen en waar hij vandaan kwam, dat bleef altijd onduidelijk.

Het verhaal van deze nieuwe Marvel reeks vindt plaats in Harlem, de Afro-Amerikaanse buurt van New York. Na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen van Jessica Jones heeft Cage, ook gekend als Power Man, zijn onderkomen gevonden in een buurt vol probleemjongeren, die als gevolg van de rassenhaat vaak hun soelaas vinden in de criminaliteit. Een lichtpuntje in dat verhaal is de kapperszaak van Popp, waar Cage mag bijklussen. Popp's kapsalon wordt door de hele gemeenschap beschouwd als neutraal territorium waar geen plaats is voor criminele activiteiten, en Popp zelf treedt op als surrogaat-vader voor de opgroeiende jongeren. Hij wordt beschouwd als een lokale held. En wat is de rol van Luke Cage in die setting? Die is miniem tot onbestaand. Cage houdt zich schuil en zoekt helemaal geen ruzie. Hij heeft de potentie, maar helemaal niet de ambitie om een held te zijn. Althans tot dat de ruzie hem opzoekt.

Cornell "Cottonmouth" Stokes (Mahershala Ali), de lokale drugsbaron en wapenhandelaar heeft de pech om Cage te ontstemmen, en dat moet hij bekopen met de tussenkomst van de Power Man in zijn illegale zaakjes. Zo ontstaat verrassend genoeg, geen machtsspel vol geweld, maar een politiek spel. Cottonmoth en diens zus Black Mariah (Alfre Woodard), spelen het spelletje dusdanig dat ze proberen om de gemeenschap van Harlem tegen Cage te keren. Het duo antagonisten is opgegroeid in Harlem en zij weten als geen ander hoe ze de wetten van de straat in hun voordeel kunnen buigen. Cage krijgt het daardoor moeilijk om de steun van de gewone man te verdienen, en moet op de koop toe oppassen dat mensen hem niet als een crimineel beginnen zien. Later in het seizoen neemt Diamondback (Erik LaRay Harvey), de wapenhandelaar die een trapje hoger staat in de criminele hiėrarchie, de rol van manipulator over.



De blockbuster films van Marvel die kennen we allemaal als bombastisch, grotesk, maar steeds met een vleugje speelsheid daarin verweven. De Marvel series daarentegen, met Daredevil op kop, toonden zich tot dusver veel duisterder en met iets meer psychologische diepgang, en de actie beperkte zich meestal tot oosterse vechtkunst of boksen op ver gevorderd niveau. Dat is bij Luke Cage niet anders, maar in vergelijking met Daredevil wordt er een pak minder op de actie gefocust. Er wordt meer plaats gemaakt voor verhaalvertelling en er worden meer personages aan het conto toegevoegd. Bovendien komt Cage, zonder dat hij dat initieel beseft, terecht in situaties die hem opnieuw confronteren met zijn mysterieuze verleden. Dat zorgt voor een heldenserie die een pak meer te vertellen heeft dan zijn soortgenoten.

Alhoewel dat zeker aan te moedigen is, zijn daar toch een aantal minpunten op aan te merken. Ten eerste, Is het vaak gissen in het eerste deel van de reeks waar het plot nu juist heen wil gaan. Het duurt heel lang vooraleer we de rol van alle pionnen op het spreekwoordelijk schaakbord kennen en dat zorgt voor een erg lange aanloop die soms wat vervelend kan worden. Dat wordt daarenboven nog eens bemoeilijk doordat halverwege het seizoen plots gewisseld wordt in de voornaamste antagonist. Een wissel die trouwens niet iedereen geslaagd zal vinden. Ten tweede, neigen sommige conversaties in deze reeks te vaak in herhaling te vallen en dreigen ze te klef en te mierenzoet te worden. Ja, we weten al na twee afleveringen dat Luke zichzelf niet het heldhaftige type vindt, maar het is echt niet nodig dat hij dat voortdurend herhaalt. Noch is het nodig dat zijn omgeving, en dan hebben we het vooral over figuren zoals Popp, hem voortdurend overlaadt met oppeppende woorden zoals "Always forward!", of andere varianten op het geloof-in-jezelf credo. De held uithangen mag ook gewoon eens leuk zijn!

Anderzijds zorgt die extra verhalende aanpak ervoor dat deze serie, en zijn superheld, iets dichter bij het gewone leven staat. Cage is geen superheld die de hele wereld probeert de redden, Cage is een complexe, kogelvrije man die Harlem wil beschermen van ongure types. Niet meer dan dat! En daardoor is hij een aimabele man en een held met diepgang in een van de meest distinctieve heldenreeksen van het moment.



Deze serie is voor jou als:
  • Je de andere Marvel series op Netflix ook graag hebt bekeken
  • Je er geen probleem mee hebt dat de actie tot een minimum is herleid
  • Je, na Jessica Jones, meer te weten wil komen over Luke Cage

Deze serie is niet voor jou als:
  • Je die kleffe heldenpraatjes kotsbeu bent
  • Je je niet echt thuis voelt in de Harlem gemeenschap
  • Je een heilige overtuiging hebt dat DC Comics superieur is ten opzichte van Marvel

Steun playstationclan.be