Hannibal - seizoen 1 t.e.m. 3

Hannibal - seizoen 1 t.e.m. 3

The Silence of the Lambs, een film uit 1991 met een schitterende Anthony Hopkins als de kannibaal Hannibal Lecter, zullen de meesten wel kennen. In 2013 startte er een nieuwe serie over deze mysterieuze seriemoordenaar met de toepasselijke naam Hannibal. Hieronder volgt een review van de volledige drie seizoenen.



Seizoen 1


In het eerste seizoen van Hannibal maken we kennis met Will Graham (Hugh Dancy), een getalenteerd, maar instabiel, FBI-profiler. Will bezit een uniek empathisch vermogen waardoor hij sterk kan meeleven met de seriemoordenaars die hij onderzoekt. Zijn talenten hebben al vaak een doorslag betekend in een moordonderzoek, maar zijn sterk inlevingsvermogen vergt eveneens een zware psychologische tol. Will heeft daarom besloten om nog enkel werkzaam te zijn als lesgever voor toekomstig FBI agenten. Althans tot dat Jack Crawford (Laurence Fishburne) hem opnieuw rekruteert. Jack zit namelijk achter een moeilijk te vatten seriemoordenaar aan, die al acht vrouwelijke slachtoffers heeft geëist in het hele land. Will gaat in op het verzoek van Jack en belandt op die manier terug in een emotioneel slopende rollercoaster. Om de psychologische toestand van Will op te volgen, zorgt Jack voor psychiatrische bijstand. Dr. Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) zal in de lopende onderzoeken steeds optreden als de psychiater van Will. Maar Hannibal, die heeft andere plannen met de empathieke Will.

Het eerste seizoen brengt ons dus naar de begindagen van de relatie tussen FBI-profiler Will Graham en kannibaal Hannibal Lecter. Als kijker besef je van meet af aan dat Hannibal een seriemoordenaar is die zijn kookkunsten graag uitoefent op een stukje menselijk vlees. De spanning  komt dus in de eerste plaats uit de vraag of de FBI in staat zal zijn om Hannibal Lecter te vatten. Maar de serie biedt ook veel meer dan dat. De psychologische ontwikkeling van de personages, met Hannibal en Will op kop, is een van de voornaamste redenen om deze serie te bekijken. Hannibal fileert namelijk niet alleen het menselijk lichaam maar ook de menselijke ratio. Hij manipuleert dan ook steeds de lopende onderzoeken van de FBI met zijn enge maar meesterlijke overtuigingskrachten. Bovendien experimenteert hij in hoeverre hij de mentale toestand van Will Graham naar zijn wil kan kneden.

Hugh Dancy zet dan ook een Will Graham neer die steeds balanceert tussen een standvastige rots met getalenteerd profiling vaardigheden, en een zwak lammetje dat zich veel te emotioneel laat meeslepen in de lopende onderzoeken. Mads Mikkelsen, daarentegen, zet een Hannibal neer die zich gewoonlijk distantieert van zijn medemens, ze vanop een afstand bestudeert en manipuleert, en niet al te veel emoties prijs geeft. Maar, samen met zijn superieur intellect, maakt dat van deze Hannibal eveneens een erg intrigerend figuur waardoor je als kijker vaak denkt: "Hannibal, ik weet dat je zonder verpinken mijn nieren zou verorberen, maar vertel ons alstublieft meer over jezelf." Het eerste seizoen biedt ons dus een waardige start voor deze alternatieve verhaallijn over Hannibal Lecter, en Mads Mikkelsen's versie van de kannibaal moet absoluut niet onderdoen voor Anthony Hopkins.



Seizoen 2


Spoiler alert: niet lezen vooraleer je seizoen 1 hebt bekeken.

In het tweede seizoen van Hannibal zit Will in voorhechtenis voor de misdrijven waarvan alleen hij realiseert dat Hannibal Lecter ze heeft begaan. Niemand gelooft zijn versie van de feiten, en dus zoekt hij uit hoe hij het team van Jack Crawford in de richting van de gevaarlijke waarheid kan loodsen. Maar Hannibal is veel te leep om zich zomaar te laten vatten. Bovendien heeft de kannibaal nog niet de helft van zijn plannen in gang gestoken. Zijn intenties met Will zijn namelijk verre van beëindigd. Hij wil Will volledig breken zoals een theekopje dat op de grond valt om hem vervolgens weer naar zijn beeld te vormen. Zo ontstaat er een psychologische oorlogsvoering tussen de twee heren die zich steeds verder ontwikkelt en een steeds diepere blik geeft op de herenspinsels van Hannibal Lecter.

In het eerste deel van het seizoen groeit de haat van Will voor Hannibal. Maar - zo wil het cliché - haat en liefde liggen erg dicht opeen. Will komt namelijk in een fase terecht waarin niemand hem meer vertrouwt en hij zichzelf distantieert van iedereen uit zijn omgeving. In het begin is het duidelijk dat hij de waarheid achter Hannibal Lecter aan het licht wil brengen, maar naarmate de afleveringen vorderen wordt het als kijker steeds onduidelijker wat de beweegreden van Will zijn. Vooral wanneer Hannibal halverwege het seizoen met een nieuwe list voor onduidelijk zorgt in de lopende onderzoeken, wordt het steeds onduidelijker aan welke kant Will nog staat. Ook voor Will zelf.

Dit seizoen bezit deze keer een dubbele gelaagdheid aan spanning. Sterker nog de grootste spanning komt halverwege het seizoen niet langer uit de vraag of het team van Jack Crawford achter de waarheid komt. De overheersende spanning komt deze keer vooral uit de interne strijd in de figuur van Will Graham. Als kijker krijg je namelijk steeds flarden van Will's gedachtegang te zien, waardoor er steeds een vorm van twijfel ontstaat of hij Hannibal nog steeds wil zien boeten voor zijn daden. Of is Hannibal's greep over Will dan zo sterk geworden dat de twee echt een authentieke amicale band hebben uitgebouwd? De serie is dan ook op z'n best wanneer het scherm gevuld wordt door de magie van (een van) de twee heren, maar de grootste aantrekkingskracht van deze serie is ook direct zijn grootste zwakte. Hoe interessant de twee hoofdpersonages ook zijn, veel van de bijrollen zijn dat niet en sommige personages horen eerder thuis in een serie als Bones. Maar gelukkig komt het slechts zelden voor dat we noch Will noch Hannibal aan het werk zien.



Seizoen 3


Spoiler alert: niet lezen vooraleer je seizoen 1 en 2 hebt bekeken.

In het derde en (voorlopig?) laatste seizoen van Hannibal krijgt het verhaal een compleet andere wending. Hannibal is voor de buitenwereld niet langer een onschuldige psychiater, maar een voortvluchtige seriemoordenaar. Op het einde van het vorige seizoen werd de waarheid geopenbaard, maar natuurlijk op de manier zoals Hannibal dat vooraf had gepland. Nou ja, bijna volledig zoals hij dat had gepland. Tijdens die openbaring liet hij zowel Will als het grootste deel van Jack's team voor dood achter, terwijl hij zijn dramatische uittrede vol verrassingen maakte. Maar zonder Will zou er natuurlijk geen derde seizoen zijn, en zowel Will als Jack overleven de aanslag. Het derde seizoen start dan ook met de zoektocht van alle betrokken partijen naar Hannibal, waarbij Will een stapje voor heeft op de rest. Dankzij de hechte band die hij heeft opgebouwd met Hannibal, weet hij dat Firenze in Italië de beste plaats is om op zoek te gaan. Maar net zoals op het einde van het tweede seizoen zijn de beweegredenen van Will nog steeds onduidelijk. Zoekt hij Hannibal om hem te vermoorden of wil hij hem vervoegen? Jack heeft ook zo zijn twijfels en hij achtervolgt Will richting Firenze om hem te beschermen van zichzelf.

Wie schrik heeft dat de reeks alleen maar bergafwaarts gaat na het spectaculaire einde van het tweede seizoen kan gerust slapen. De onderlinge relatie tussen de verschillende personages is grotendeels veranderd, maar de focus ligt nog meer als voorheen op de magie tussen Hannibal en Will. Halverwege het seizoen lijkt het verhaal van zijn focus af te driften met de introductie van een nieuwe seriemoordenaar genaamd The Red Dragon, maar niks is minder waar. The Dragon wordt vooral gebruikt om de psychologie tussen Will en Hannibal verder te laten evolueren en te laten ontwikkelen tot een einde dat niemand ongeroerd laat.



Conclusie


Deze serie is voor jou als:
  • Je altijd te vinden bent voor een goeie psychologische thriller met uitstekend acteerwerk.
  • Je geïntrigeerd bent achter de figuur van Hannibal Lecter.
  • Je, na Dexter Morgan en Walter White, nood hebt aan een nieuw aanminnig personage aan de verkeerde kant van de wet.

Deze serie is niet voor jou als:
  • Je last hebt van een zwakke maag.
  • Je de vriendschapsrelaties in The Big Bang Theory al complex genoeg vindt.
  • Je een traumatische ervaring met een seriemoordenaar achter de rug hebt.



Steun playstationclan.be