Werewolves Within

Werewolves Within is niet zomaar de digitale vertaling van het bordspel 'Weerwolven', maar een complete VR beleving. De moeite, of speelden we liever met de kaarten?

 

De geteste versie is de PSVR versie.

Verhaal


In het dorp is het grondig misgelopen. Iemand van de dorpelingen is een weerwolf. Wie is het? Zijn er meer dan één? Of ben jij er misschien één...?

Deze korte setting is het speelveld van de game. Gezien er ergens nooit een verhalende progressie is, krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere.

Gameplay


De Spelregels


In het begin van een potje - dat een vijf à tien minuten duurt - word je ingedeeld in één van twee teams. Ofwel zit je bij het team van de dorpelingen, ofwel bij het team van de weerwolven. An sich is het opzet vrij simpel: de dorpelingen moeten de identiteit van de weerwolven zien te achterhalen, en het is aan de weerwolven om anderen op een dwaalspoor te zetten zodat zij niet ontdekt worden.

Om de identiteit van de weerwolven te achterhalen zal je met de andere dorpelingen moeten overleggen. Gelukkig zijn er wel enkele bij met speciale vaardigheden. Zo kan de heilige bidden en onmiddellijk de identiteit van de weerwolf achterhalen. Jammer genoeg zijn de spelregels zo dat hij zijn identiteit niet mag prijsgeven, en moet hij op subtiele manier duidelijk maken wie de weerwolf is. Naast de heilige heb je nog een ganse resem 'klassen', zoals de roddelaar (die gedurende het spel twee hints krijgt) of de zwerver (die al twee klassen kan elimineren), en zo heb je nog enkele klassen.Aan de zijde van de weerwolven heb je eventueel de verrader. Dit is een dorpeling die de weerwolven moet helpen hun identiteit te bewaren. Hij wint wanneer de weerwolven winnen. En dan heb je nog een uniek type, namelijk de dorpsgek. Die wil dat er op hem gestemd wordt en moet zich zo verdacht mogelijk maken.

Een handig hulpmiddel in deze game is het boek dat je ten allen tijde tevoorschijn kan halen. Hierin staat wat jij bent en welke vaardigheid je bezit, maar hier kan je ook zien welke klassen er eventueel kunnen meedoen. Voor sommige klassen activeer je hier ook je speciale vaardigheid, of zie je welke klassen er niet zouden meedoen, in het geval dat je bijvoorbeeld de zwerver bent.
How 2 Play?


Er zijn enkele spelmechanismen die het spel rijk is, maar veelal zal je in discussie moeten gaan met de andere spelers om hen van jouw identiteit te overhalen, of om net op een verkeerd spoor te zetten. Het hangt er dus grotendeels van af wie jou gelooft, en wie jij gelooft. Je kan je pleidooi ook kracht bijzetten door gebruik te maken van de beschikbare emoties. Deze herberg je handig onder je richtingstoetsen.Sommige klassen zoals de heilige en de astroloog moeten een bepaalde beweging maken om hun eigenschap te activeren, door respectievelijk naar beneden of naar boven te kijken. Andere zal je activeren in het boek, en soms zal je naar links of rechts kunnen leunen, of zal je naar een andere speler moeten kijken om je gave in te zetten.

Je kan ook iemand beschuldigen of verdenken. Dit activeer je eveneens door middel van je boek. Er verschijnt dan een uitroepteken boven diens hoofd. De burgers kunnen ook een leider selecteren, zijn stem telt dan dubbel, dus hopelijk wordt de weerwolf niet verkozen...

Op het einde van het potje is er de stemronde, hier moet je al de vergaarde informatie bundelen en aanduiden wie de weerwolf is. Langs de andere kant heeft de weerwolf alles zo goed mogelijk naar zijn hand gezet, zodat er op iemand anders gestemd wordt.Graphics & Sound


De grafische kwaliteit is niet echt super. De figuren worden wel goed weergegeven, en de animaties zijn zeker voldoende. Jammer genoeg is alles wat hoekig en lijkt het de VR die we zouden kennen van een tiental jaren terug. Niet erg goed afgewerkt, af en toe gepixeleerd. Desalniettemin is het ruimschoots voldoende voor de interpretatie van een kaartspel. Voor het geluid zorg je grotendeels zelf, alsook de anderen die in je groep zitten. Af en toe hoor je wel enkele kraaien op de achtergrond, en soms hoor je iets wanneer er eigenschappen geactiveerd worden, maar dat is alles. Nogmaals, meer is echter niet nodig, want het zou enkel maar zorgen voor meer afleiding.

Conclusie


In het begin wist ik niet goed wat ik van deze game moest verwachten. Een bordspel in VR? En hoe gebeurt de communicatie? Met toetsen, of combinaties, of...? Ik was dan ook behoorlijk verrast van deze game van hoe je deze speelt, en vooral hoe leuk die is. Gezien de korte speelduur van een ronde is het natuurlijk steeds verleidelijk om er nog eentje te starten. Jammer genoeg zijn er slechts een handvol Nederlandstalige spelers, en de game vereist dat je met minstens zes in een groep zit. Je kan het natuurlijk ook in het Engels proberen, al is spelen in je moedertaal toch een stuk leuker. In principe heb je een oneindige speelduur, zeker als je de juiste mensen tegenkomt of kent.

Pluspunten


  • Zeer goede implementatie van een bordspel
  • Hoge verslavingsfactor


Minpunten


  • Weinig online animo


Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
8/10

Werewolves Within

Release
wo 07 dec, 2016
Genre
Familie
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Red Storm Entertainment

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
8/10