Kona

Kona is een game die menig gamer weinig bekend in de oren klinkt. Dit detectiveverhaal, dat te koop staat voor € 19,99 hebben wij onder de loep genomen.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Je bent Carl Faubert, een privédetective die actief was in 1970, en hij heeft meer talenten dan je op het eerste zicht zou denken. Carl is onderweg naar zijn opdrachtgever, William Hamilton, in een dorpje tegen het Atamipek-meer in Noord-Quebec. De afspraak was hem te ontmoeten in de plaatselijke - kleine - supermarkt. Helaas gaat het al mis nog voor Carl het dorpje bereikt. Hij raakt namelijk verwikkeld in een ongeval. Wanneer hij terug bij bewustzijn is, is er geen spoor van de andere chauffeur en wordt hij aan zijn lot overgelaten in de witte wildernis van Canada. Hij bereikt echter het dorpje, en de winkel, en ontdekt dat Hamilton vermoord is. Nu is het Carls doel om de moordenaar te vinden in het kleine vreemde dorpje...
Na verloop van tijd wordt duidelijk dat er meer aan de hand is In het dorpje dan enkel de moord. Zo ontdekt Carl dat menig inwoner een bizarre storm niet hebben overleefd, en wat is er toch aan de hand met die wolven...?

Gameplay


De gameplay kan je grofweg samenvatten op de volgende manier: je moet verschillende voorwerpen op een correcte manier met elkaar laten interageren. Reeds in het begin van de game moet je bijvoorbeeld een slot kapotmaken om je weg te vervolgen, dus heb je een soort kniptang nodig. Om een vuurtje te maken om jezelf te verwarmen - een belangrijk element in deze game - zal je een aansteker, brandstof, en dergelijke nodig hebben. Op die manier zoekt Carl zijn weg doorheen de game en tracht hij het mysterie van de moord, en het lot van de vele inwoners te achterhalen.

Je wordt in deze game als het ware aan je lot overgelaten. Wie of wat je moet zoeken is zeker niet duidelijk, dus je zal alle locaties - die je op je map kan vinden - moeten onderzoeken. Naargelang je verder gaat in de game en bijvoorbeeld documenten leest, worden er locaties aan je map toegevoegd. Wie een kant en klare oplossing zoekt in deze game, is er aan voor de moeite. Een waypoint is afwezig, en je kan ook niet 'je huidige doel' markeren. Deze game is absoluut voor gamers die het geduld hebben om alles te onderzoeken en elke hint nauwkeurig willen lezen, anders zal tanken aan de supermarkt zelfs al een uitdaging vormen. En dat tanken heb je zeker nodig, want zonder je trouwe auto zal Carl al snel verkleumd raken.Gelukkig heeft Carl ook nog wat plaats in zijn rugzak om verschillende materialen die hij gevonden heeft, mee te nemen. Een lege fles wordt namelijk al snel een volle fles als je ze vult met water, wat dan weer een positieve invloed heeft op je gezondheid. Carl heeft ook een zaklamp voor de donkere hoekjes en uiteraard ook een map van het gebied. Carl vindt uiteraard nog andere voorwerpen die hij dan met elkaar moet combineren, al is het in het begin een raadsel waarvoor je de steak nodig hebt, als je hem niet op een vuurtje kan leggen...

De gameplay zit op die manier vrij goed in elkaar, toch moeten we erbij vermelden dat er een hoop laadtijden aan te pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld naar een ander gebied gaat - en een gebied is echt niet groot in deze game - zal je toch een dertigtal seconden naar hetzelfde beeld moeten staren, met een draaiend cirkeltje in het midden. Jammer, want gezien de grootte van de game was dit waarschijnlijk te vermijden.Graphics & Sound


Grafisch gezien krijgen we PS3-beelden voorgeschoteld. Hoekig, niet gestroomlijnd, met een goede poging om dit alles te verdoezelen door een sneeuwstorm die schijnbaar nooit eindigt. Er zijn passages waar Carl visioenen krijgt, en het is ook niet gemakkelijk om hierin je weg te vinden, deels door de onafgewerkte beelden.

Aan de andere kant heb je de verhaalstem, die schitterend past bij de setting, alsook het achtergronddeuntje, al zal je dit op den duur wel kunnen mee neuriën. De in-game geluiden zijn oké, zeker voor dit type minimalistische game.

Conclusie


Heb je wat tijd en geduld en heb je zin in een mysterieuze detective voor een goedkoop prijsje? Dan kan je gerust aan de slag met Kona! Op een vijf à zes uur heb je de game gezien, maar veel hangt af van het tempo waarop je de verschillende voorwerpen zal vinden.

Pluspunten


  • Rustig, maar degelijke en mysterieus verhaal
  • Degelijke gameplay


Minpunten


  • Rare en lange laadtijden
  • Grafisch achterhaald
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

Kona

Release
vr 17 mrt, 2017
Genre
Detective
Platform
ps4
Uitgever
Deep Silver
Ontwikkelaar
Studio Parabole Inc.

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
7/10
Duur
7/10