Gotham - seizoen 1

Gotham - seizoen 1

Wie was Batman voor hij zijn cape aantrok? Wat gebeurde er in het leven van Bruce Wayne zodat hij de gevlederde held werd? Op deze vragen tracht Gotham je een antwoord te geven.

 

Series, films, comics én een hoop games zijn er al uitgebracht omtrent het fenomeen Batman. Deze serie speelt zich echter af in een periode waar er nog geen sprake was van onze held. We zien Gotham door de ogen van een jonge James Gordon, een frisse rechercheur in het donkere Gotham.

Gotham


Het is nacht in Gotham. Een echtpaar en hun zoon wandelen na een voorstelling door een donkere steeg. Plots worden zij op brute wijze belaagd door een overvaller. Hij eist het geld van de man en de juwelen van de vrouw. Wanneer de halsketting van de vrouw breekt slaan zijn stoppen door en vermoordt hij het koppel. Hij laat de moedeloze zoon achter bij het lichaam van zijn ouders. Hier ontmoeten we James Gordon, een jonge oorlogsveteraan, en diens partner - Harvey Bullock. Zij worden belast met de taak de moordenaar van het echtpaar te vinden. Dit echtpaar blijken Thomas en Martha Wayne te zijn, de grootste, en rijkste, weldoeners van Gotham. James belooft hun zoon, Bruce, plechtig om de moordenaar te vinden. Hij beseft echter niet welke moeilijkheden hij zich met die belofte op de hals haalt. Is er hier sprake van een roofmoord, of is er meer aan de hand? Gelukkig heeft Harvey wat banden met de onderwereld en kan hij raad zoeken bij Fish Mooney, één van de luitenants van maffiabaas Falcone.
Naast de zoektocht naar de moordenaar ontmoeten we heel wat excentrieke figuren uit Gotham. Één daarvan is Oswald Cobblepot, die door zijn manke wandelgang als snel de bijnaam 'Penguin' krijgt. Deze loopjongen van Fish is erop gebrand om ook zelf wat hoger op de spreekwoordelijke ladder te klimmen. Zo wil hij Fish helpen om Falcone neer te brengen, en dit op zijn eigen sluwe manier.

Uiteraard wordt in deze reeks ook het verhaal vertelt van een jonge Bruce, die zelf ook de moord op zijn ouders onderzoekt. Nadat een groot deel land (Arkham) in maffiose handen belandt, stelt hij het bestuur van zijn eigen bedrijf in vraag. Hij vermoedt nauwe banden met de maffia en is niet bang om vragen te stellen die hem eventueel in gevaar kunnen brengen.Het hoofdpersonage, James Gordon, krijgt doorheen dit eerste seizoen natuurlijk nog een hoop andere zaken te verwerken. Gelukkig wordt hij bijgestaan door zijn ietwat corrupte collega Harvey, en de excentrieke Edward Nygma, de forensisch onderzoeker van de politie. James merkt al snel dat hij niet enkel strijd zal moeten voeren op straat tegen de onderwereld, maar ook tegen de vuile corruptie in zijn eigen politiekantoor, én dat van de bestuursleden van de stad.

Extra's


  • Deleted Scenes
  • Gotham Invented
  • Gotham: Designing The Fiction
  • The Game of Cobblepot
  • Gag Reel
  • Gotham: The Legend Reborn
  • DC Comics Night at Comic - Con 2014
  • Character Profiles: Bruce Wayne & Alfred J.Pennyworth, Harvey Bullock, James Gordon, Fish Mooney, Oswald Cobblepot, Dr. Leslie Thompkins


Conclusie


Wie een keiharde actieserie verwacht met deze Gotham is er aan voor de moeite. In het begin van de reeks - zoals met zovele - maak je kennis met de vele hoofdfiguren. We maken kennis met figuren zoals Selina Kyle, die haar graag Cat laat noemen, Oswald Cobblepot, Edward Nygma, maar ook een piepjonge Ivy Pepper en nog veel meer toekomstige bekenden.Na de eerste tien afleveringen merken we een tempoversnelling in de afleveringen, onder andere door meer plotwendingen. Deze versnelling kwam net op tijd, want hiervoor was Gotham eerder een trage detectiveserie. Het is natuurlijk voer voor de Batman-fans om de jonge Bruce zich te zien ontpoppen tot de held die hij wordt. Echter is Gotham niet een 'becoming' verhaal van de jonge Bruce, maar voor een hele reeks figuren, die zich later als tegenstanders van Batman zullen manifesteren.

Gotham is een reeks voor de fans, die traag op gang komt, maar die wel nog enkele verrassingen in zijn mouw heeft.


Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight
Release
di 23 jun, 2015
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
Warner Bros. Entertainment Inc
Ontwikkelaar
Rocksteady

Batman: Arkham Knight kopen?