Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Het lijstje van remakes en remasters op de PlayStation 4 blijft alsmaar groeien en daar kunnen we eindelijk (onze gebeden zijn gehoord!) ook de 'Crash Bandicoot'-trilogie aan toevoegen. Hoe Vicarious Visions de meesterwerkjes van Naughty Dog wist om te toveren tot een nieuw verslavend geheel, lees je in onze review.

 

De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


Nog voor de tijd van de Souls-games waren er genoeg videospellen waar je uren over een bepaald level kon doen (*kuch* Megaman *kuch*). Crash Bandicoot behoorde ook tot dat lijstje en hoewel je de controller dwars door het raam zou gooien na elke mislukte sprong waardoor je volledig opnieuw mocht beginnen, wist de grappige buideldas harten te veroveren. Naughty Dog wist een game af te leveren die toentertijd de PlayStation 1 zijn limieten wist op te zoeken en combineerde het prachtige leveldesign met een eenvoudige, doch moeilijke gameplay waar ook de pers van smulde. Doorheen de trilogie wist de reeks zich op elk vlak te verbeteren, wat Naughty Dog absoluut geen windeieren heeft gelegd. Helaas stopte het sprookje voor Crash Bandicoot wanneer Naughty Dog besloot dat het welletjes was geweest en Activision alle rechten op de buideldas en diens vrienden opkocht. Spin-offs werden geproduceerd door andere firma’s, die het niet altijd even slecht deden, maar de kous was voor veel gamers af. Tot nu, want toen de PlayStation 4 werd gelanceerd, zag Sony een opmars in het aantal gamers dat al even geen console meer in huis heeft gehad. Die gamers waren op hun beurt geïnteresseerd in zowel games die ze vroeger niet konden spelen (zie het lijstje PS3-heruitgaves) én oude releases maar dan in een nieuw jasje. Die gebeden zijn uiteindelijk gehoord waardoor we nu met de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy aan de slag kunnen!De Crash Bandicoot N. Sane Trilogy bevat dus zoals eerder vermeld de eerste drie 'Crash Bandicoot'-games, zijnde: Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back en Crash Bandicoot 3: Warped. Allen draaien ze rond het hoofdpersonage Crash Bandicoot die in de eerste game zijn lieftallige vriendinnetje uit de klauwen van slechterik Neo Cortex moet zien te redden nadat je zelf eerst weet te ontsnappen. Cortex, mislukt wetenschapper, heeft als plan zijn eigen leger aan superdieren op te richten en de wereld te veroveren. Als leider had hij jou in gedachten, maar nadat dat plannetje is mislukt, heeft hij dus zijn pijlen op Tawna gericht. Aan jou om op N. Sanity Island je een weg langs valkuilen, snode vijanden en kompanen van Neo Cortex te banen om hem vervolgens uit te schakelen.

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back vertelt dan weer een compleet ander verhaal. Cortex blijkt berouw te hebben van zijn daden en vraagt Crash om hulp. Zo heeft hij speciale kristallen, verspreid over meerdere werelden, nodig om de wereld van de ondergang te redden en daar wil hij Crash Bandicoot voor inschakelen door hem naar die werelden te teleporteren. Coco, de zus van Crash, ruikt echter onraad en probeert de ware plannen van Cortex aan het daglicht te brengen.

Crash Bandicoot 3: Warped bouwt verder op het elan uit de tweede game en laat Crash samen met zijn zus Coco terugreizen in de tijd om opnieuw 25 kristallen te verzamelen voordat Cortex’s slechteriken erin slagen. Deze kristallen blijken volgens Uka Uka, Aku Aku’s slechte tweelingbroer die jaren was opgesloten maar nu dus is vrijgelaten, ’s wereld grootste energiebronnen te zijn en die wil hij via Neo Cortex in bezit krijgen.

 

Gameplay


Dankzij de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy kunnen we niet alleen met Crash, Coco en diens beschermer Aku Aku aan de slag in volledig opgepoetste levels en werelden, maar kunnen we dat ook in 1080p en aan 30 frames per seconde. Niet dat de vorige games niet vlot draaiden, Naughty Dog had toen immers het uiterste uit de 'PlayStation 1'-console geperst, maar het is een verademing voor zowel nieuwkomers als fans om op dergelijke manier de originele trilogie te (her)beleven. Qua gameplay en besturing is er logischerwijs niks aangepast om het origineel te respecteren. Met Crash of Coco (want ja, nu kan je ook met haar in alle games spelen, terwijl je dat vroeger slechts in deel drie kon) loop je doorheen levels en kan je met de 'spinning'-aanval vijanden omver kegelen en kisten breken. Die kisten, waar je ook vaak op moet springen, bevatten appels, extra levens, 'Aku Aku'-maskers of extra’s die toegang geven tot geheime locaties. Weet je 100 appels bijeen te sparen, dan speel je een extra leven vrij. Aku Aku is dan weer je trouwe metgezel die je beschermt. Loop je tegen Nitro of TNT aan, dan incasseert hij deze slag. Weet je twee maskers te verzamelen, zal je tweemaal schade kunnen oplopen, bij drie zal je voor enkele seconden ongenaakbaar zijn. Op deze manier ga je van level tot level en zal je ook met bazen moeten zien af te rekenen. Deze hebben elk hun eigen strategische manier om te worden uitgeschakeld, waardoor je wel vaak zal sterven, maar je uiteindelijk wel zal zegevieren als je doorhebt hoe ze te werk gaan.

De 'Crash Bandicoot'-games kenden in de loop der tijd weinig evolutie op vlak van gameplay vermits de levels al moeilijk genoeg waren (vooral in de eerste game). De tweede game introduceerde echter een nieuwe aanvalsmethode waarbij Crash kon bukken, hoger springen en een slam uitvoeren. Voorts werd de grootste evolutie gezien in het leveldesign en de momenten waarbij je bijvoorbeeld van een rots moet zien te ontsnappen, op een everzwijn door een level moet racen of zelfs op een motorfiets plaatsneemt. Alles werd waarheidsgetrouw nagebootst, dus fans weten wat hen te wachten staat. Anderen daarentegen zullen kunnen genieten van leuke, vaak grappige games, vol uitdagende levels die je af en toe zullen frustreren. Weet echter dat de beloning voor jezelf des te groter is als je volhoudt bij de moeilijke stukken! Wie dan weer de trophyhunter in zichzelf wil boven laten, of gewoon de levensduur van deze Trilogy wil verlengen, kan alle levels opnieuw spelen (in alle drie de games, wat nieuw is) en een race tegen de tijd houden. Weet je de opgegeven 'speedrun'-tijd te verbreken, dan speel je extra gems vrij die je onder meer nodig zal hebben om de Platinum-trofee te bemachtigen.

 

Graphics & Sound


Het mooiste aan de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy is niet meteen dat het de eerste drie nostalgische 'PlayStation 1'-games bevat, maar dat die ook volledig vanaf nul terug zijn opgebouwd. Zo bleek dat het te gebruiken bronmateriaal, dat Vicarious Visions in handen had gekregen, nog volledig moest ontcijferd worden (verschillende bestandsnaamextensies, corrupte bestanden, etc) waardoor men amper zaken kon recupereren. Crash en alle andere personages kregen een make-over, de levels werden volledig vernieuwd en ook stemmen werden door de originele cast ingesproken. Om zo trouw mogelijk te blijven aan het origineel, werden de games door het team gespeeld en heeft men deze zelfs frame per frame proberen nabootsen. Leg je de trilogie naast de originele games (tip: op YouTube vind je tal van voorbeeldfilmpjes) dan zal je zien dat Vicarious Visions puik werk heeft geleverd. Niet slecht voor een studio die zich al jaren toespitst op het ontwikkelen van GameBoy-adaptaties.

Conclusie


Heb je nog nooit een 'Crash Bandicoot'-game onder handen genomen, en vind je het niet erg om in de eerste twee games vaak ‘Game Over’ over het scherm te zien rollen, dan is de N. Sane Trilogy het ideale moment om die schade in te halen. Was je al fan en zoek je dat tikkeltje nostalgie, haal de collectie dan ook zeker in huis. De transformatie kan je immers meer dan geslaagd noemen, wat bij niemand voor teleurstelling zal zorgen.

Pluspunten


  • Grafische en audiovisuele upgrade
  • Levels tot in de details nagebouwd
  • Autosaves en extra challenges


Minpunten


  • Paar grafische glitches
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9/10

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Release
vr 30 jun, 2017
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Activision
Ontwikkelaar
Vicarious Visions

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9/10