Perception

Perception is een thriller/horrorgame die het verhaal vertelt van de blinde Cassie. Tast deze game in het duister of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Cassie is een blinde, jonge vrouw die psychische krachten heeft. Zij is namelijk een medium en raakt verzeild in een oude woning waar niets is wat het lijkt. Door de aanwezigheid van Cassie komt het huis als het ware tot leven en laat zij haar het verleden 'zien', en de gruwelijke gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. Daarbovenop komt er dan nog eens 'The Entity', een vreemde ... entiteit die op Cassie jaagt.

Het verhaal laat zich onderverdelen in enkele korte verhaaltjes, die uiteraard een gemeenschappelijke link hebben. Ontrafel de mysteries van het huis en van 'The Entity' in deze Perception!Gameplay


Cassie is blind en moet zich uiteraard bewegen doorheen het huis en diens vele hoekjes, kantjes en obstakels. Dit doet zij door middel van haar blindenstok. Wanneer zij op een voorwerp tikt, kan zij door middel van echolocatie alle voorwerpen in haar omgeving 'zien'. Mensen die de film Daredevil, of de serie gezien hebben, weten perfect wat de bedoeling is. Je moet wel opletten, want als Cassie te veel lawaai maakt, kan zij de aandacht van 'The Entity' aantrekken.Een tweede hulpmiddel is haar zesde zintuig. Daarmee kan je de locatie van je volgende doel vinden, en kan je Cassie daar naartoe navigeren. Het derde hulpstuk van Cassie is DELPHI. Dit is een handige app voor blinden die tekst van een papier bijvoorbeeld omzet naar spraak, of omgekeerd, haar spraak in een sms'je naar iemand kan versturen. DELPHI is slim, want als je een obscuur voorwerp vindt, gaat de app zelfs online om iemands hulp te zoeken inzake het voorwerp.

In deze game kom je eigenlijk nooit in gevaar. Naast de vele gangen en zijpaden die te bewandelen zijn, en de gure sfeer die zich ontplooit doorheen de game, is er ook nog een vreemde entiteit aanwezig. Het scherm kleurt dan oranje, en wanneer hij echt dicht is, rood. Cassie kan haar dan verbergen achter een oude matras, of in een kist. Heeft de entiteit haar te pakken, dan geeft zij de pijp aan Maarten. Toch zijn de gevolgen van haar dood miniem. Zij komt namelijk terug tot leven op een voorgaand checkpoint. De gamer heeft dan twee opties, ofwel kies je ervoor om volledig met de game mee te gaan en de entiteit te ontwijken, het gebruik van de stok tot een minimum te herleiden en het af en toe op een rennen te zetten, ofwel doe je net het omgekeerde en vind je het niet erg om te sterven, aangezien sterven slechts een minimale invloed heeft.

Een puntje van kritiek, is de ongeloofwaardigheid van de echolocatie. Er wordt gezegd dat als je een zintuig mist, de andere worden aangescherpt, maar of dit in zo'n grote mate is, dat wanneer je op een tapijt tikt, je als het ware de koffiemok aan de andere kant van de tafel kan 'zien', komt bij mij als quatsch over. Uiteraard gaat het hier over iemand die psychisch begaafd is, maar dan nog.
Graphics & Sound


Op het grafisch vlak heb ik een dubbel gevoel. De beelden die we te zien krijgen zijn niet grafisch hoogstaand, maar iemand die blind is zal waarschijnlijk niet veel beter kunnen zien. De zwarte kleur is dominant in deze game, en eigenlijk is dat, gezien de setting, vrij normaal.
Cassie is iemand die graag praat, hetzij tegen zichzelf, hetzij tegen Serge die haar af en toe eens opbelt. Het gevoel dat in het stemmenwerk gestoken is, is vrij goed en geloofwaardig. Ook het feit dat de stok een ander geluid maakt wanneer je hem tegen verschillende types oppervlakte tikt, is een pluspunt.

Conclusie


Perception is een game die het moet hebben van zijn verhaal en eenvoudige gameplay, maar beide aspecten zullen helaas niet iedereen bekoren. Op een vier vijf uurtjes heb je de kortverhalen doorlopen, en dat mogen we gerust kort noemen. Uiteraard kan je dan nog eens proberen om de game uit te spelen zonder gebruik te maken van de stok, of om alle verzamelobjecten te vinden.

Pluspunten


  • Eenvoudige gameplay
  • Sensatie wanneer je jezelf onderdompelt in de game


Minpunten


  • Sterven heeft weinig/geen invloed
  • Ongeloofwaardig
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
6/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
6.5/10

Perception

Release
do 08 jun, 2017
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Feardemic
Ontwikkelaar
The Deep End Games

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
6/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
6.5/10