Star Trek Bridge Crew

Star Trek Bridge Crew is een VR-titel waar je als bemanningslid van een ruimteschip de gevaren van de ruimte moet doorstaan. Ben jij koelbloedig genoeg?

 

De geteste versie is de PS4 / VR versie.

Verhaal


Space, the final frontier... Met deze woorden start elke Star Trek-aflvering. Jij bent een bemanningslid van het nieuwe ruimteschip USS Aegis. Jullie worden gedropt in een gebied van het heelal dat de bijnaam 'The Trench' heeft gekregen. Het is aan jou en jouw bemanning om dit onverkend gebied te exploreren en in kaart te brengen. Toch stoot je al snel op je de aloude vijand van de federatie: Klingons. Aan jullie om ze stoppen en uit te vinden wat ze van plan zijn, maar je weet al ÚÚn ding zeker ... Ze zijn niet veel goeds van plan.Gameplay


Het hoofdverhaal wordt vertelt in vijf episodes, met ÚÚn proloog. Een geroutineerde bemanning zal deze game dus snel beŰindigen. Gelukkig zijn er nog een hoopje zij-objectieven te behalen, zoals het scannen van verschillende objecten, of het redden van mensen in nood. Na het uitspelen van de vijfde episode kan je ook nog aan de slag met 'Ongoing Voyages'. Hier kan je kiezen uit de modi Rescue, Recover, Defend en Research. Het principe van deze vier modi is steeds analoog, maar er wordt genoeg afwisseling geboden aangezien er gerandomiseerde elementen aan de missies worden toegevoegd.

The Bridge Crew


De game start uiteraard met het maken van jouw avatar. Hier kan je kiezen uit man of vrouw, Vulcan of mens. Je doorloopt een kleine tutorial waarbij elk van de vier functies worden toegelicht:

  • Helm: verantwoordelijk voor de besturing van het schip;
  • Engineering: verantwoordelijk voor het repareren van beschadigde onderdelen en het herleiden van energie naar de andere stations;
  • Tactical: verantwoordelijk voor alles wat met scannen en wapens te maken heeft;
  • Captain's Chair: verantwoordelijk voor de goede samenwerking tussen de andere stations en doorslaggevend omtrent de beslissingen die het verdere verloop van de missies bepalen.

Zoals je al tussen de regels kan lezen, moet je deze game met drie anderen aanvatten. Heb je echter niet genoeg kennissen met een VR, laat staan kennissen die de game gekocht hebben, dan kan je nog aan de slag met NPC's. Op die manier worden de hiaten snel opgevuld. Elk bemanningslid kan ook eender welke NPC vervangen. Op die manier kan je van bijvoorbeeld Helm snel naar Tactical verhuizen om de missie in betere banen te leiden. De kapitein kan de NPC ook bevelen geven, op zo'n manier dat hij er praktisch zelf bijzit.Verder zijn er nog enkele functies die elk bemanningslid kan uitvoeren. Wanneer een schip gescand is, is het voor iedereen mogelijk om eventueel overlevers of materiaal te transporteren naar de USS Aegis, maar is het ook mogelijk om een vijandelijk schip te saboteren. Je kan bijvoorbeeld zijn motoren platleggen, zijn communicatie dwarsbomen, of zelfs zijn schilden tijdelijk weghalen. Aan de kapitein om de correcte, tactische keuzes uit te voeren of door te geven!

How 2 PLay?


Star Trek Bridge Crew kan je op twee manieren spelen: met de controller of met twee move-controllers. Persoonlijk heb ik het meer voor deze laatste optie, aangezien deze toch een grotere onderdompeling in de ervaring biedt. De bediening is zeer intu´tief: je hebt twee handen en die beweeg je naar het correcte knopje op hendel, en met de trigger neem je hen vast. Veel meer komt er eigenlijk niet bij te pas Het komt er vooral op aan dat je als bemanningslid weet hoe je station werkt en in elkaar zit. Wanneer de kapitein je vraagt om ergens naartoe te 'Warpen', moet je als navigator vooral weten welke functies je moet gebruiken op het dashboard.

Met de hoogte en afstand van dat station zal je in de praktijk wel wat moeten experimenteren. De ervaring leert dat de game het best te spelen is in een stoel, eventueel met armleuningen. Het gaat iets minder goed in een zetel. Soms moet je bijvoorbeeld een knopje indrukken die eigenlijk in je zetel zit, of een hendel gebruiken die zich net iets te laag bevindt. Gelukkig kan je met het inhouden van een knopje je positie resetten zodat deze euvels snel opgelost raken. Het is uiteraard aan te raden om dit te doen voor het heetst van de strijd!Graphics & Sound


Op grafisch vlak zijn de meningen verdeeld. Ik ervoer mooie verzichten in de ruimte, maar wanneer er voorwerpen, zoals een gigantisch zonnepaneel, of andere ruimteschepen verschenen, kreeg ik een vrij harde rand voorgeschoteld, die niet altijd even vloeiend was. Ik speel echter met de standaard PS4, en mijn vrienden die in het bezit zijn van een PS4PRO konden me vertellen dat dit bij hen niet het geval was. Dit is echter geen hinderpaal, aangezien het geen enkele invloed had op de gameplay.

Voor het geluid zijn jij en je bemanning uiteraard zelf verantwoordelijk. De typerende kenmerken uit de reeks, vooral als je de knop van 'Red Alert' indrukt, zijn zeer authentiek gebleven, en dat is zeker een pluspunt. Ook wanneer je met NPC's speelt, geven zij een zeer duidelijk signaal wanneer hun opdracht voltooid is, of wanneer er iets buiten het schip aan het gebeuren is. Op die manier kan je snel anticiperen om hen een nieuwe opdracht te geven.

Conclusie


Heb je enkele vrienden die in het bezit zijn van een PSVR? Dan kunnen jullie deze zonder veel twijfelen aanschaffen. Je kan de game ook alleen spelen, maar dan verlies je een hele hoop van het plezier. Het is nu eenmaal anders wanneer Ara in paniek in je oor aan het brullen is, tegenover een sto´cijnse stem die enkel vertelt wat er gaande is. Star Trek Bridge Crew is wat mij betreft een fotontorpedo in de roos qua gameplay en VR-gebeuren! De speelduur zal afhangen van hoe dikwijls je de Ongoing Voyages wil uitvoeren, want de hoofdcampagne zal je al snel uitgespeeld hebben.

Pluspunten


  • Authentieke ervaring
  • Mogelijkheid om toch alleen te spelen


Minpunten


  • Verhaal is vrij kort en voorspelbaar
  • Grafisch is er een verschil tussen PS4 en PS4PRO
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
6.5/10

Star Trek Bridge Crew

Release
di 30 mei, 2017
Genre
Simulator
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Ubisoft

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
6.5/10